Valódi öntöttvas wok
Valódi öntöttvas wok

A tradicionális kínai ételek, nekünk európaiaknak igazi, extrém gasztronómiai különlegességnek számítanak. Ez nem csoda, hiszen egy teljesen más kultúra készíti a különféle fogásokat, teljesen más alapanyagokból, a saját ízlés-világa szerint.

Ehhez a legtöbb esetben az öntöttvas Wok áll rendelkezésre, amiben szinte mindent el lehet készíteni. Ezért történhetett meg, hogy ez a konyhai eszköz népszerűvé vált a világ minden részén. Eredetileg egy vasdarabot kovácsoltak félgömb alakúra, manapság viszont számos típusa ismert.

Ezek közé tartozik az öntöttvas Wok is, ami talán a legközelebb áll a hagyományos változathoz. Gyorsan és egyenletesen melegszik fel, sütni-főzni egyaránt lehet benne. Kínában bambuszból készült rácsot helyeztek a tetejére, hogyha párolt ételeket szerettek volna készíteni, tehát erre is alkalmas. A bő olajban készült ételek szintén népszerűek a kínai konyhában.

Általában ezek is öntöttvas Wokban készíthetőek el a legízletesebb formában. Az öntöttvas Wokot a tisztítás után érdemes egy kis zsiradékkal bekenni, a rozsdásodás elkerülése végett.