Megtörténik, hogy szürkehályog miatt romlik jelentősen valakinek a látása és ebben az esetben már nem segít semmiféle gyógyszeres készítmény, sem kezelés, kizárólag a műtéti beavatkozás jelenti a megoldást. Nehezen szánjuk rá magunkat az operációra, de ha vissza akarjuk kapni az éleslátásunkat, akkor muszáj. Komolyan kell venni a szürkehályog műtét utáni teendőket. Bár ez a világon az egyik leggyakrabban, biztonsággal végzett műtét, mégsem mindegy, hogy hol végeztetjük el. Érdemes felkeresni a Budai Szemészeti Központot, ahol kiváló szakemberek várják a pácienseket.

Ha lezajlik az operáció, feltétlenül be kell tartani a műtő orvos utasításait. A zavartalan regenerálódás érdekében tilos nyomkodni vagy dörzsölni a szemet, még akkor sem, ha viszket. Egy bizonyos ideig kerülni kell a komolyabb fizikai megterhelést, nem ajánlott poros helyen tartózkodni és 1 hónapig célszerű kerülni az uszodát is. Azonban a műtét napját leszámítva, az érintett nyugodtan vezethet autót, bár itt is hasznos néhány nap időt hagyni a szemnek, amíg megszokja az új állapotot.

Olvashat, nézhet tévét a műtött személy, de előfordulhat, hogy a szabadban zavarni fogja az erős napfény, ilyenkor pedig napszemüveget érdemes használnia. A beavatkozást követő első héten csak vízzel ajánlott arcot mosni, de oda kell figyelni arra, hogy víz ne kerüljön a szembe. Szappant, sminket, sampont csak a következő héten szabad alkalmazni. 2-3 hétig a műtő orvos által felírt szemcseppet szükséges a szembe csepegtetni. Szoláriumba, szaunába 1 hónapig tilos menni az operáció után.

Az viszont jó hír, hogy a műtét után 3-4 napig az úszáson kívül, mindenféle könnyű testmozgást szabad végezni. Természetesen, ezeket az utasításokat a szakorvos el fogja mondani minden páciensnek. Senki nem szeretne komplikációt, hanem a gyógyulásra törekszik. Ezért az orvosi utasításokat érdemes betartani, ellenkező esetben problémák adódhatnak. Ha átestünk a műtéten, akkor kár lenne kockáztatni az elért eredményt azzal, hogy nem fogadjuk meg az orvos tanácsait.