A színesfém iparban csakis hitelesített mérleget szabad alkalmazzanak a cégek. Érthető módon a réz ára MÉH telepen attól függ, hogy mit mutat a mérleg. Sajnos a legtöbb nézeteltérés, vita a mérlegelés során keletkezik. Tudniuk kell az érdeklődőknek, klienseknek, hogy a hitelesített mérleget államilag ellenőrzik és csakis akkor kapja meg a szükséges engedélyt, ha az hibahatáron belül mér és természetesen minden szabványt teljesít.
A Méhes Hulladék Kft.-nél a munkatársak erre mindig felhívják a figyelmet, illetve egyéb tájékoztatást is adnak a mérlegelésről annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a bonyodalmat, és tudja a kliens, hogy mire számíthat.

A tájékoztatás során kiderül a réz ára MÉH telepen, tehát az, hogy mennyit is mutat a mérleg és mennyi értékes anyagot hozott be valaki. Milyen mérlegekkel dolgoznak a mesterek? Ott vannak a kisebb, kézi mérlegek, amik dekára pontosan mérnek 600 kg-ig, de csak egy m2 az alapterületük.
Ha kevés a leadandó rézhulladék, akkor mindenképp megéri ezeken mérni, még ha egy kicsit körülményesebb is. Nagyobb méretű rézhulladéknál vagy nagyobb tömegeknél a nagy hídmérlegek válnak be, amik azonban akár 20 kilogrammot is tévedhetnek. A réz ára MÉH telepen tekintetében ez teljesen rendben van, sőt, legálisnak mondható.

Vas átvételi ára: oda kell figyelni a kerekítésre

Ami még fontos és persze amire szükséges figyelni, az a kerekítés. A vas átvételi ára kétségtelenül ettől is fog függni egyes esetekben. Miről van szó? Szinte az összes átvevőhelyen egész kilogrammokat fogadnak el. Ha valaki behoz mondjuk 5,8 kilogramm vasat, akkor a szakemberek csakis 5 kg-t tudnak átvenni.
Mindez azt jelenti, hogy a vas átvételi ára 5 kilogrammra lesz érvényes, de a maradék 800 grammal pedig nyugodtan hazamehet az ember, hogy ahhoz még szép lassan gyűjtsön. Ha lehetőség van rá, akkor érdemes például a nagyobb tömegeket otthon lemérni, hogy a tulaj tudja, mire számíthat, a vas átvételi ára mekkora lesz. Ennek köszönhetően biztosan elkerülhető mindenféle összetűzés.