Előbb-utóbb minden fiatal vagy középkorú személy rájön arra, hogy nélkülözhetetlen a majdani nyugdíjának kiegészítése valahogyan, mert máskülönben nehéz anyagi helyzetbe fog kerülni idős korában. Az elhatározástól a tettig azonban hosszú út vezet, hiszen ameddig nem tájékozódunk a lehetőségekről, illetve nem találjuk meg a számunkra legjobbat, csak sötétben tapogatózunk. A Grantis szerint bár egyszerűbb az önkéntes nyugdíjpénztárak konstrukciója, kevesebb lehetőséget nyújtanak a nyugdíjbiztosításokhoz képest.

Utóbbiaknak több fajtája létezik, ezek közül is érdemes a legkedvezőbbet választani. A garantált hozamú, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás esetén ugyanis a biztosító a nála befektetett pénzre garantált hozamot ígér, amelyet a biztosított a szerződés lejártával kap meg. A fix kamat fényében a lejáratkor megkapható összeg általában már a szerződéskötéskor ismert. Előfordulhat egyes garantált hozamú nyugdíjbiztosításoknál, hogy a biztosító a vártnál jobban forgatta a pénzt, és így extra hozamot termelt. Az ígéret fölötti hozam nagy részét, biztosítótól függően, 60-100%-át szintén jóváírja a biztosított számláján.

Bár ebben az esetben, amikor a biztosító megígéri a kamatot, nem fogja a hozzá befizetett pénzt kockázatos eszközökbe fektetni. És mint tudjuk, az alacsony kockázat alacsony kamatot hoz, tehát ezzel az öngondoskodási formával hosszú távon alacsonyabb hozamunk lesz, mint a legtöbb befektetéssel. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetében a majdani öregségi járulék összege attól függ, hogy milyen eszközalapokba fektetjük a pénzünket. Ez azt jelenti, hogy itt már lehetőségünk van nagyobb hozamok elérésére.

Saját döntésünktől függ, hogy milyen befektetési alapokból állítjuk össze a portfóliónkat. Tehát ez a lehetőség nagyobb befektetési szabadságot ad, magasabb hozammal kecsegtet, azonban nagyobb pénzügyi szakértelmet kíván meg, mint az előző módozat. 2014 óta a rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások váltak elterjedtekké, de több információt olvashatunk a nyugdijbiztositas.com weboldalon erről.