A különféle elvárások elkezdtek egyre magasabbra rúgni. Ez minden területen igaz, de komoly fókusz esik a szolgáltató egységekre. A szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érthető a minőség elvárása, de itt többről van szó. Az állam is szeretné minél jobban rajta tartani a szemét a cégek működésén. Bár régebben a feketegazdaság visszaszorítása volt az elsődleges, manapság inkább a fejlesztéseket célzó támogatások hatékony elosztása az, ami fókuszba kerül. A turisztika területén óriási a verseny a régiók és az országok között egyaránt.

Mindenki igyekszik több látogatót bevonzani, hiszen ez jelentős bevételt tud hozzáadni a költségvetéshez. Ehhez viszont kellenek a fejlesztések, ahhoz pedig az adatok, amire támaszkodva az összegek eloszthatóak. A szálláshelyek tekintetében ez már egy ideje működő rendszer, de a vendéglátás területén még csak most fog elindulni. Bár az NTAK regisztráció már 2021 novemberétől kötelező, az adatok szolgáltatása csak 2023. július 01-től lép életbe.

A tavaszi kezdést eltolták a nyár közepére, de ez mellékes, a lényeg, hogy így több idő van felvenni a ritmust. A vendáglátásban az NTAK szoftverek sokaknak megkönnyíthetik az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését. Amíg a másik iparágban gyakran igen komplex rendszerekre van szükség, amit egy külön számítógépről kell vezérelni, addig itt elég lehet a megfelelő applikáció egy támogatott eszközre. A CMO ezért fejlesztette ki az ePénztárgép appot, ami gyakran már alapból illesztve van legtöbb online pénztárgéphez és adóügyi nyomtatóhoz.

A szoftver a meglévő eszközhöz is csatolható és automatikusan végzi az adatok szolgáltatását. Van mód tehát költséghatékonyan és egyszerűen megfelelni az elvárásoknak, amihez elég okosan választani a rendelkezésre álló lehetőségek közül. A rendszer már most üzembe állítható, de csak a határidő elérkezésével fog adatokat szolgáltatni. Az információk statisztikai jellegűek. Az MTÜ, NAV, KSH és önkormányzatok férhetnek hozzá az ilyen módon kezelt összesítésekhez, amivel nagyobb rálátás mutatkozik a szektorokra.