ortopédia
Ortopédia a Duna Medical Centerben

Bármilyen mozgás- vagy tartószervi gonddal küzd az ember, jól teszi, ha nem halogatja a kivizsgálást és mihamarabb felkeres egy szakembert. Ekkor egy ortopéd orvos tud segíteni. Az ortopédia a tartó- és mozgásszervi problémákkal foglalkozó orvostudományi ág (forrás: dunamedicalcenter.org).

Az említett intézményben felnőtt és gyermek ellátást is biztosít a szakértőkből álló, nagyon tapasztalt csapat. Azért is érdemes a lehető leggyorsabban felkeresni egy szakértőt, mert a különféle kórok lehetnek veleszületett vagy szerzett elváltozások, és ezekről az ember sokszor nem is tud, hiába tapasztalja magán a kellemetlen tüneteket.

A szerzett betegségek lehetnek traumás, kopásos, gyulladásos vagy daganatos eredetűek. Miután az orvos megnézte a beteget és megállapította az elváltozást, ajánlhat konzervatív, azaz gyógyszeres kezelést, gyógytornát és fizioterápiát is. Legrosszabb esetben, amikor az adott szerv valóban rossz állapotban van, marad a műtéti beavatkozás.

Nyilván, mielőtt ezekre sor kerülne, fontos a vizsgálat. Az ortopédiai ellenőrzés alatt az orvos először kikérdezi a pácienst a korábbi mozgásszervi betegségeiről, baleseteiről, műtéteiről és az életmódjával kapcsolatos kérdéseket is feltehet. Gondolni kell itt a sporttal, munkával, étrenddel kapcsolatos kérdésekre.

Ezek gyakran összefüggnek az adott betegséggel. Sokszor sor kerülhet az ízületi punkcióra és injekció beadására. A betegek gyakran azért keresik fel az orvost, mert ízületi fájdalmakkal küzdenek. Ugye az ízületeket belülről borító hártya megvastagodhat és kis vagy nagyobb mennyiségű folyadékot termelhet.

Ez pedig egy idő után fájdalmat, egyfajta feszülést és mozgáskorlátozottságot okozhat. Az ízületi punkció segítségével ez a folyadék eltávolítható. Általában még gyulladáscsökkentő gyógyszert is fecskendez az ízületekbe a szakorvos, amivel még inkább enyhíteni lehet a tüneteket.

Az orvosok mindig felhívják arra a figyelmet, hogy ennél az orvostudományi szakágnál is roppant lényeges, hogy minél fiatalabb korban felismerje az ember és kezeltesse a problémáit. Ilyen a gerincferdülés, a lúdtalp, az x-láb, az o-láb, a dongaláb, a hanyag tartás és csípőízület eltérés.