intelligens otthon
Intelligens otthon

Egy olyan rendkívül újszerű dolog bemutatásáról fogunk Önöknek írni, ami néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Arra az izgalmas kérdésre fogjuk ugyanis keresni a választ, hogy mit jelent az intelligens otthon kifejezés. Kezdjük mindjárt az elején! Azt leszögezhetjük, hogy az otthonunkkal függ össze ez a jelenség, legyen az lakás vagy ház. Az intelligens jelzőből már gondolhatjuk, hogy valamiféle okos rendszerrel függ össze ez a dolog.

Röviden talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy az intelligens otthon azon rendszerek összessége, amelyek összefüggnek egymással és távolról, tehát valamilyen távirányító alkalmatosságon keresztül működtethető. Működtetés alatt érthetjük a rendszer be- és kikapcsolását, illetve a beállítások módosítását. A leggyakoribb példa talán a fűtésrendszer beállításával kapcsolatos szokott lenni, ha az intelligens otthon kerül szóba. Ez ugyanis az a funkció, amelyik az egyik legfontosabb kényelmi faktor, tehát ami a közérzetünket befolyásolja.

Ezen kívül, a fűtés kapcsán mondható el, hogy bizonyos idő kell ahhoz, hogy működésbe lépjen a rendszer és ezért van szükség a távolról való beindításra. Az intelligens otthon kapcsán nagyon sokszor tévhitek fogalmazódnak meg, ami a kapcsolódó költségeket illeti. Viszont sokan úgy vélik, hogy csak a milliárdosok villáiban van helye az ilyesminek, hiszen olyan drága mulatságról van szó. Ez azonban nem egészen van így, hiszen rengeteg lehetőséget ad a spórolásra is a rendszer működtetése.

Vegyünk csak egy példát, mondjuk kirándulni megyünk és tegyük fel, hogy tél van. Két lehetőségünk van: bekapcsolva hagyjuk a fűtést az egész kirándulás alatt vagy időnként bekapcsoljuk a távolból, hogy ne hűljön ki teljesen a lakás, de mégsem kell végig működtetni. Ilyen esetekben is rendkívül praktikus az intelligens otthon alkalmazása, tehát mindenképpen meg kell cáfolni a szóban forgó megoldás költségességét. Utána kell nézni, hogy valóban szóba jöhet-e, mint megoldás vagy el kell vetni valamilyen oknál fogva.