A kor előrehaladásával egyre több olyan egészségügyi probléma ütheti fel a fejét az ember életében, amire gyakran csak komoly beavatkozás keretében létezik hatásos megoldás. Első lépésben meg kell határozni a panasz pontos kiváltó okát, majd ezt követheti a kezelés. A látószervet érintő többféle betegség közül a szürkehályog (cataracta) az, amire a legnagyobb biztonsággal kidolgozott, műtéti eljárás létezik. Elég sok embert érint ez a betegség, aminek során a szemlencse elszürkülése következik be kisebb-nagyobb mértékben.

Részleges vagy teljes vakság ugyanúgy felléphet, de szerencsére a kezelési módok gyakran még ilyenkor is alkalmasak a látás visszaadására. A szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb szemészeti kezelés a világon. Fontos tudni, hogy a jelenlegi tudás szerint semmilyen más megoldás nem létezik. Sem szemüveg, sem gyógyszeres kezelés nem segít, csak és kizárólag a műtéti beavatkozás. A folyamatot visszafordítani nem lehet, ezért a már elszürkült lencsét a szakemberek egy műlencsére cserélik ki.

A folyamat során a szaruhártyán egy apró bemetszés ejtése történik, majd pedig ezen az apró vágáson keresztül, ultrahangos, phacoemulsificatio módszerrel valósul meg az eltávolítás. Szerencsére a kialakult sérülés nem nagy, így viszonylag gyorsan meggyógyul és mindössze apró kellemetlenséggel jár az egész folyamat. A nagy gyakorlatnak és megfelelő orvostechnikai eszközöknek hála, a teljes folyamat alig vesz többet igénybe 10 percnél, majd pedig a beteg a saját lábán távozhat.

A Budai Szemészeti Központban az egyik legkorszerűbb technikával történik meg a kezelés, ami az úgynevezett phacoemulsificatios eljárás. A modern eszközpark és több évtizedes műtéti tapasztalatnak köszönhetően a siker garantált. A magánegészségügyben nem kell sorban állni, hiszen minden a megadott időpontban veszi kezdetét. Amennyiben már az orvos diagnosztizálta a szürkehályogot vagy érzékeli a kialakulásból adódó jeleket, akkor minél előbb jelentkezzen a kezelésre, hogy ismét visszakapja a jól megszokott éles látását és azzal együtt a megszokott életét!