Amennyiben valamilyen nyomtatónak a vásárlása előtt állunk, nem árt tisztában lenni az alapvető fogalmakkal, hiszen a rosszul választott darab viszonylag hamar megbosszulhatja magát.

Képalkotás szerint toner, vagy tonerkazettával működő lézeres, illetve festékpatronokat használó tintasugaras nyomtatókat különböztetünk meg. Utóbbi típust abban az esetben ajánljuk, ha a printer otthoni felhasználásra lett kiszemelve.

Ugyan a lézernyomtatónál valamivel kevésbé élesebb nyomtatási képet kapunk, de a különbséget igazából csak a profi szintű felhasználók veszik észre. Árban viszont óriási különbség van a két nyomtató között, hiszen míg egy tintasugaras modellt néhány tízezerből megúszunk, addig a lézeres változat akár a négyszeresébe is kerülhet.

Az inkább irodai vagy céges munkára tervezett lézernyomtatók tonerei is jóval borsosabbak, de akár tízszer több oldal nyomtatására képesek, ráadásul a patronokkal ellentétben, jóval ellenállóbbak, hiszen néhány hetes kihagyás után sem válnak használhatatlanná.