A szülők szeretnének mindent megadni a gyermeküknek, amire a boldog és kiegyensúlyozott élethez szükségük van, ám ehhez egyre több pénz kell. Többféle lehetőség létezik a gyermek anyagi biztonságának megalapozására, bár nehéz megtalálni ezek közül az optimális konstrukciót, de rengeteget segíthet a Grantis gyermek megtakarítás kalkulátor ebben az ügyben. A grantis.hu weboldalon található meg ez a remek kalkulátor. Javasolt ezt használni, hogy a lehető legjobb konstrukciót választhassuk ki.

Fontos, hogy legyen pénze majd a gyereknek például egyetemi tandíjra, később az első saját lakás és autó megvételére, külföldi tanulásra, illetve rendelkezzen egy általános megtakarítással. Ez csak néhány példa, de mindannyian tudjuk, hogy az életben mindenért fizetni kell, ezért érdemes a gyermeket már időben bebiztosítani anyagilag. Jobb hosszú évek alatt apránként félretenni a kiadásokra, mint megkockáztatni azt, hogy ne legyen elég tartalék a célok megvalósítására. Az említett weblapon megtudhatjuk, hogy milyen gyermek-megtakarítások indíthatóak.

Először is ott van a babakötvény+Start számla, aminél nincs kötelező havi befizetés, sem befizetési korlát. Ugyanakkor infláció feletti kamatra lehet számítani, állami támogatásra, kötetlen felhasználásra, teljesen költségmentesen. Egy másik lehetőséget jelentik a banki gyermek-megtakarítási számlák, bár ezeknél általában alacsonyak a kamatok. Inkább rövid távú vagy egyéb gyermekcélú megtakarítás mellé ajánlják a szakértők ezt az eszközt.

Sokan veszik igénybe a biztosítói gyermek-megtakarítási programokat, amiben az összegyűlt pénz kamatadó-mentes és szabadon felhasználható. Nem kifejezetten gyermekcélú megtakarítás a Tartós Befektetési Számla, ugyanakkor a megfelelő pénzügyi ismeretek birtokában alkalmas lehet erre a célra is. A felsorolt lehetőségeket felmérhetjük a Grantis szakembereinek segítségével egy tanácsadáson. Célszerű kikérni egy tapasztalt szakértő véleményét, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen megtakarítási módozatot választunk a gyermekünknek.