Sok olyan kellemetlenséget okozó probléma van, ami rengeteg fájdalmat okozhat a mindennapokban és egyszerűen elviselhetetlenné, élvezhetetlenné teszi az életet. Természetesen ezek többsége nem csak úgy a semmiből jön, hanem lassan, fokozottan alakulnak ki. Természetesen előfordulnak bizonyos esetekben komoly sérülések, balesetek kapcsán, de többségében a mozgásszegény életmód az, ami akut vagy krónikus fájdalmakat idéz elő.

Amíg ezek a tünetek pár évtizeddel ezelőtt még a komoly fizikai munkához voltak köthetőek, addig manapság az ülőmunka váltja ki a leggyakrabban. Lehet tenni a gyakran tapasztalt, kellemetlen hatások ellen hatékonyan és nem kell megvárni, amíg műtétre kerül a sor. Bármilyen meglepő, az egyszerűnek tűnő, eleinte csak zsibbadásnak induló derékpanasz a kórházi ágyig vezethet. Jobb ezt megelőzni bizonyos eljárások bevetésével. A Gyógytornászom rendelő a manuálterápia titkairól is írt cikket.

A manuálterápia a fájdalomcsillapításon túl, az ízületek statikájának helyreállításában, funkciójuk javulásában, mozgástartományuk növelésében, az általános izomegyensúly létrehozásában tud hatékonyan tenni. A terapeuta különféle műfogásokkal és saját testi erejének bevetésével végez el adott gyakorlatokat. Olyankor tud igazán hatékonyan lenni, amikor annyira fáj valami vagy kötöttek az izmok, hogy a páciens képtelen elkezdeni a felépüléshez szükséges gyakorlatokat. A manuálterápia első lépése mindig a precíz és mélyreható állapotfelmérés, ami különféle diagnosztikai eszközök bevonását is jelenti.

Amint ez megvan, következik a személyre szabott eljárás kidolgozása. A testet holisztikus módon kezeli ez a metódus, tehát egységes egészként tekint a szervezet működésére. A hatékonyságot a megtanított és otthon rendszeresen végzett nyújtások teszik teljessé, amivel a felépülés üteme növekszik. A Gyógytornászom rendelő munkatársai többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen, így biztosan megállapítják, hogy a manuálterápia az a kezelési forma, ami a leginkább eredményes lesz a fennálló helyzetben vagy inkább más eljárásban éri meg gondolni.