Egy lakás energiahatékonyságát számos módon lehet javítani. Az alapos hőszigetelés mellett, az áramtermelésre is van már lehetőség. Egy szigetüzemben működő napelem rendszer ár sokszorosan képes megtérülni, már amennyiben jól választ. Természetesen először mindig azt kell meghatározni, hogy pontosan milyen célt fog kiszolgálni az adott hálózat.

Ilyeneket alkalmi nyaralókba, hajókra, lakókocsikba, tanyákra szoktak leggyakrabban beszerezni. A napelem rendszer ár leginkább teljesítményfüggő. Ez határozza meg ugyanis, hogy hány darab, mekkora termelésre képes napelem panelre, inverterre lesz szükség. A csatlakozó kábelek hossza és száma szinte már csak aprópénznek számít.

A szigetüzemhez akkumulátorokra és töltésvezérlőre is költeni kell. Annak függvényében, hogy egy laptopot, világítást, televíziót vagy hűtőt akar működtetni, a napelem rendszer ár természetesen drágulhat, de a jelenleg gyors ütemben növekedő energiaköltségek mellett, a kiadás gyorsan visszahozza a befektetett összegeket és komoly megtakarítást eredményez.