A legtöbb autótulajdonos komolyan fontolgatja a régi lemezfelni lecserélését, kipróbálva a legújabb alufelniket. Érthető is ez a hozzáállás, hiszen a jól megválasztott Opel Astra J felni egyből mutatósabbá varázsolja a kocsit. A gondolat a legtöbb esetben tettet is követ, főleg akkor, ha valóban sikerül megtalálni a tökéletes keréktárcsát.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az Opel Astra J felni nemcsak a látványról szól. Mégiscsak egy olyan eszközről van szó, amelyik nagymértékben kihat a járgány viselkedésére. Ezért, amikor az Opel Astra J felni megvételére kerül sor, kötelező alaposan odafigyelni pár dologra.

Sokan például azért döntenek az alufelnik mellett, mert ezzel csökkenthető a rugózatlan tömeg. Habár egy magas minőségű keréktárcsa esetében ez kétségtelenül adott, sajnos sok csinos alufelni nem garantálja ezt az előnyt. Ezért a mutatós felni és peres abroncs kombináció többet nyom, mint az a csúf, régi lemezfelni és ballonos gumi kombó.

Emiatt pedig nem fog csökkenni, sőt, nő a rugózatlan tömeg. Ha a cél nem csupán az esztétikus külső elérése, hanem a rugózatlan tömeg csökkentése is, akkor bizony anyagilag fel kell készülni az Opel Astra J felni megvételére, hiszen az ilyen termékek a drága kategóriába tartoznak.

Ford Fiesta alufelni: fontosak a paraméterek

Minden felninek öt lényeges mérete van. A kezdőket kicsit megzavarja, hogy egyes Ford Fiesta alufelni méretek hüvelykben, míg másokat milliméterben adnak meg a gyártók és forgalmazók. Az egyik legfontosabb érték, amivel foglalkozni kell az Ford Fiesta alufelni keresésekor, az a névleges átmérő. Ez lehet 15-től kezdve, egészen 19 is, sőt, egyes esetekben 21 vagy 22 egyaránt.

A számokat colban szokás megadni, ami SI-mértékegységben 25,4 milliméterrel egyenértékű. Nyilván a Ford Fiesta alufelni keresése során nem kell senkinek sem méricskélnie. Bőven elég, ha a felnigyártó tudja, hogy hol kell lemérni azt a 17 colt. A vásárlónak elég, ha meg tudja találni és képes leolvasni a felnire írt méretet. A gyakorlottabbak pedig szemre meg tudják mondani az átmérőt.