A locsolórendszereknek több típusa létezik. Azonban, ami a potenciális klienseket, érdeklődőket, kertes házban élőket legjobban érdekli, az automata öntöző. Milyen rendszerről van szó? A locsolóautomataként is ismert berendezés egy olyan sajátos, igen precíz műszer, amelyik a kertbe láthatatlanul épül be és emberi beavatkozás, felügyelet nélkül végzi a dolgát, tehát öntöz, akkor, amikor a legoptimálisabbak a körülmények.

Az automata öntöző egyik legfontosabb tulajdonsága lehet, ha megfelelő módon van megépítve, hogy direkt az adott kerthez van tervezve. Ennek köszönhetően pedig a legnagyobb hatékonysággal tud funkcionálni. Hogyan is működik a locsolóautomata? Az automata öntöző igazából egy bonyolultabb, több tartozékból és elemből felépülő vízcsőrendszer, amely a kert talajába van 20-30 cm mélyen leásva.

Fontos, hogy a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően legyen felosztva speciális zónákra. A vízforrás lehet vezetékes víz, kút, esővíztartály, ritkábban lehet tó vagy patak vize is. Az automata öntöző lényeges kellékei a szórófejek, a csepegtetőcső, a mikroszórók, valamint egyéb alkatrészek. A talajfelszín alatt és felett is elhelyezkedhetnek ezek.

Szeged öntözéstechnika: a mágnesszelep szerepe

Minden egyes automatán működő locsolórendszer fő tartozéka a mágnesszelep. Ennek köszönhetően a megoldás, így például a Szeged öntözéstechnika, tökéletes lehet. A mágnesszelep a mechanikai vezérlésért felel. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre.

Igazából egy nagyon alacsony feszültségű elektromos szelepről van szó, amelyiknek a parancsokat a vezérlő automatika adja, a megadott programnak, beállításnak megfelelően. A Szeged öntözéstechnika természetesen csak akkor lesz valóban kiváló, ha a beprogramozás jól, helyesen van elvégezve. A Szeged öntözéstechnika modernségét igazolhatja a fagy- és esőérzékelő megléte. A szenzorok blokkolják a vezérlő automatika jeladását, így nem kapcsol be az automata öntözőrendszer eső vagy fagy esetén.