Stratégiai társas
Stratégiai társas

A gyermekkorból kilépve az emberek egyre kevésbé igénylik azt, hogy játékon keresztül ismerjék meg a környezetüket, illetve szerezzenek új tapasztalatokat. Ennek ellenére, sok felnőttben intenzíven megmarad még a közös játék élménye és az általa nyújtott különleges helyzetek egyedisége. Körükben leginkább a stratégiai társas maradt fent a leginkább.

 

A sakk, mint stratégiai társasjáték olyannyira fennmaradt, hogy bajnokságokat szerveznek köréje. Pedig ha belegondol, akkor csupán egyszerű szabályokból, illetve sokféle variációból áll az egész folyamat. Ugyanakkor ez adja a sakk, mint stratégiai társas különlegességét. Sok pszichológus és agykutató próbálta már feltérképezni azoknak az agyát, akik különösen jól sakkoznak.

 

Arra a következetésre jutottak, hogy habár egyszerű feladatnak ígérkezett a vállalkozásuk, valójában néhány alapszabálytól eltérően, a nagy sakkjátékosok egyedi módon képezik a sakktábla beállásait. Könyvek is születtek ezekből a kutatásokból, de ezeket csak az igazán magas színvonalon sakkozók élvezik leginkább. Ennek ellenére, az amatőr sakkozók is ugyanúgy élvezik a stratégiai társas ezen formáját, mint az öreg rókák.