A termékek hidegen tartását célzó létesítményeknek két fő eleme van: maga a raktár és a benne lévő berendezések, például az állványok. Az összes hűtőház általában 2 kategóriába sorolható. Az egyik a hűtőegység, ahol a szabályozott hőmérséklet 0 és 10 °C között van.

A másik pedig a fagyasztó raktár, ahol az ellenőrzött hőmérséklet -30 és 0 °C között van. Mindkettőnek más-más célja van. A hűtőház célja, hogy a termékeket, általában élelmiszereket, optimális hőmérsékleten tartsa, megakadályozva azok romlását és meghosszabbítva az élettartamukat. Ezzel szemben, a mélyhűtőraktárnak állandó hőmérsékleten kell tartania a terméket, így biztosítva, hogy ne álljon fenn a termék sérülésének veszélye. A hűtőház és a fagyasztó létesítmény közötti választás a tárolni kívánt termékek típusától függ.

Az áruk hűtőraktárban történő tárolása azonban kihívásokat vet fel. Ezen kihívások közül sok megoldható a hűtőház berendezések, például az állványok gondos kiválasztásával, amelyek optimalizálják a helykihasználást és biztosítják a zökkenőmentes szolgáltatásokat.