A next-generation játékkonzolok már a legújabb, azaz a 2.1-es HDMI csatlakozóval vannak felszerelve. Ugye ehhez már kötelező a HDMI 2.1 kábel, ami persze csak a legmodernebb tévékhez csatlakoztatható. Tehát jogosan kérdezhetik azok, akik szeretnének egy új konzolt vásárolni, hogy akkor új televíziót is be kell szerezni?
A kérdésre a válasz nem annyira egyszerű. Ugye a PlayStation 5 és Xbox Series X konzolok megannyi olyan újítással rendelkeznek, amik a játékélményt még egyedibbé teszik. Azonban például a teraflops-számok és a villámgyors SSD-k mellett akad egy olyan része a next-gen gépeknek, amelyről elég kevés szó esik.

Természetesen a HDMI 2.1 kábel és csatlakozó témáról van szó, arról, ami persze nagyon fontos változtatást jelent ezen a területen, mégis nem igazán beszélnek róla. Főleg a tévékhez való csatlakozás miatt annyira lényeges ez. A HDMI 2.1 kábel, vagyis a High Definition Multimedia Interface csatlakozófelülete a lényeg, amelyik hihetetlen nagymennyiségű, tömörítetlen audio-video adatfolyamok átvitelére képes.
Ha valakinek tehát ez előny és szeretné maximálisan kiélvezni a hihetetlen nagy és akadályoktól mentes sebességet, akkor bizony kell az új tévé is, aminél adott a megfelelő csatlakozó, tehát a HDMI 2.1 kábel is használható.

Az optikai audio kábel rövid és tömör bemutatása

Az optikai vezetékek a megbízhatóságuknak és a gyors adatátvitelüknek köszönhetően számtalan területen használhatók. Az optikai audio kábel lényege, hogy a továbbítandó adatok hordozó közege fényhullám. Ezért is nevezik ezt még fényvezetőnek.  A fő ér összeállításához leggyakrabban nagyon jó optikai tulajdonságú üveget vagy műanyagot használnak.
Ugye manapság még mindig elterjedtek azok a vezetékek, amik ezzel ellentétben az elektromos impulzusokra épülnek az adat hordozását tekintve. Többféle módon csoportosíthatók manapság az optikai audio kábel termékek: az alapanyaguk, a belső geometriájuk, a módus felépítésük és a fénytörési együtthatójuk alapján is különbözőek. Manapság igen elterjedt a sík geometriával bíró optikai audio kábel, ami három rétegből épül fel.