beton dilatáció
Beton dilatáció

Amennyiben dolgoztunk már betonnal vagy hasonló anyaggal, megtapasztalhattunk egy igen bosszantó jelenséget. A beton dilatáció főleg nagyobb felületek esetében jelent gondot, mint például egy hosszú járda, út vagy ipari padló. Erre a jelenségre több megoldást is kipróbálhatunk.

Amennyiben nem zavar minket, hogy a járófelületen több vágás van, abban az esetben egyszerűen kimetszhetünk megfelelő távolságonként a betontestből sávokat, így a tágulás mértékét nem akadályozza a következő elem. A beton dilatáció komoly problémákat és károkat okozhat az építményben, így mindig számolni kell ezzel a jelenséggel.

A lehető legjobb, ha bizonyos távolságokban profi minőségű dilatációs tüskéket vagy egyéb hasonló szereppel bíró elemeket építünk a felületbe. Ezzel elkerülhető a hosszútávon megjelenő felpúposodás és repedezés. Ha egyszer beruházunk egy ilyenbe, rengeteg plusz költséget megspórolhatunk a vállalkozásunknak vagy saját magunknak. A beton dilatáció gyakori jelenség, így a lehető legjobb módon kell felkészülnünk rá.