Az emberek többsége csak akkor megy szemorvoshoz, amikor a látása jelentősen romlott, pedig vannak olyan szimptómák, amelyeket nem volna szabad figyelmen kívül hagyni. Több olyan tünet is van, ami miatt már érdemes lehet szemészeti vizsgálatot végezni (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14). Az egyik például az esti látás romlása, bár azt tudni kell, hogy a szemeink képtelenek nagyobb mennyiségű mesterséges fényt beengedni a pupillán keresztül. Ha észrevesszük, hogy gyorsabban kezd el romlani a látásunk, esetleg ideiglenes vakság is beáll, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulnunk.

Ugyancsak erre van szükség, ha vörösek a szemeink és 24-48 óra alatt sem múlnak a panaszok. Bár ezt a problémát ideiglenes irritáció is kiválthatja, de állhat a hátterében allergia vagy gyulladás is. Allergia, általános betegségek vagy migrén állhat továbbá a fényérzékenység jelensége mögött. Mindenképpen ajánlott hamar kivizsgáltatni, mert a szemek csökkent kapacitása több szembetegségre is utalhat.

A homályos látást több kór is kiválthatja, ezt a legtöbb orvos szemcseppekkel vagy gyógyszerekkel javítja. Szemfájás esetén is tanácsos gyorsan szakemberhez fordulni, mert külső irritáció okozhatja, de betegségre is utalhat, mint a glaukóma különböző fajtái. Visszatérő látásszervi panaszokat okozhat több egészségügyi probléma is. Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, amelyek rendszeresen hozhatnak magukkal homályos látást, valamint gyulladt szemeket. Abban az esetben is szükséges szakorvoshoz fordulni, ha munka közben vagy szemüveg viselése mellett rendszeresen fáj a fejünk.

Aztán ott van még a kettős látás, ami minden esetben valamilyen problémára utal. Gyulladásnak, irritációnak a jele a folyamatos könnyezés, amivel szintén tanácsos a szakembert meglátogatni. A felsoroltak között vannak olyan tünetek, amelyeket rendszerint hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig a szemünk világával soha nem szabad játszani! Ha valamilyen kellemetlenséget érez a szemében, foglaljon időpontot a Budai Szemészeti Központban dolgozó szakorvosok valamelyikéhez!