A gázkazán környezetében lévő műszaki feltételek határozzák meg, hogy milyen jellegű cserére van szükség. Az egyszerűsített kazáncsere tervezete elkerülhető, viszont ez is engedélyköteles, tehát csak a megfelelő engedélyekkel rendelkező szakember végezheti el. A Fűtésrevital vállalat áll rendelkezésre ebben, a képzett szerelőivel és mérnökeivel, továbbá a járulékos feladatkörök elvégzését is vállalják. Az egyszerűsített kazáncsere első lépése a helyszíni felmérés és ennek alapján az áramlástechnikai számítások elvégzése.

Kéményseprői és EPH szakvélemény egyeztetés szükséges. Ezt követi a leginkább megfelelő kazán kiválasztása, a szakmai számítások alapján, majd a régi berendezés eltávolítása és az új behelyezése és rákötése a víz-, az elektromos-, a gáz- és fűtéshálózatra. Az időjárásfüggő vezérlések és a szobatermosztát bekötése is ebbe a feladatkörbe tartozik. Az egyszerűsített kazáncsere a műszaki átadást is magába foglalja, akárcsak a garanciális beüzemelést és a végleges üzembe helyezést.

A gázkazán tisztítása javítja a fűtési teljesítményt

A fűtési rendszerek karbantartása nem merül ki a hőleadók és a vezetékek időnkénti külső átmosásában. A gázkazán tisztítása pedig közel sem egyszerű folyamat, elvégzése minden esetben szakképzett szerelő feladata. A hőcserélő savazás során ilyen esetekben eltávolításra kerül a vízzel érintkező alkatrészekről a vízkő, akárcsak a más jellegű lerakódások. Az időben és alaposan elvégzett gázkazán tisztítása következtében megmenthetőek a hőcserélők, a csövek és a kazántest a további károsodástól.

A Fűtésrevital vállalat a savazáshoz leginkább az igen hatékony Rothemberger Rocal 20 típusú készítményt használja, de minden esetben a helyszíni felmérés során kerül meghatározásra a bevetett vízkőoldó fajtája, mivel időnként más vegyszerre is szükség lehet. Ennek oka, hogy nemcsak a vízkő tud gondot okozni, hanem a fűtésiszap is, ami a rendszerből kerül a kazánba és csökkenti az áramlási keresztmetszetet. A gázkazán tisztítása után, az eredeti fűtési teljesítmény közel 100 százalékosan visszaállításra kerül.