A koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány nélkül manapság már szinte sehová sem mehetünk és többek között ennek megszerzése céljából szoktak az emberek ellenanyag tesztet végeztetni. Persze nemcsak ezért, hanem egyéb oknál fogva is döntenek a vizsgálat mellett. Több olyan eset is van, amikor érdemes antitest vizsgálatot végezni. Például, amikor valaki utólag szeretné igazolni, hogy átesett a koronavírus fertőzésen, mivel ez különösen hasznos lehet. Egy pozitív antitest teszteredmény esetén felhasználható a lelet a védettségi igazolvány kiváltásához.

Célszerű továbbá az összes oltás után kideríteni, hogy kialakult-e és milyen mértékben a vírus elleni védelem a szervezetünkben. Azonban a védettség kialakulásának idejét érdemes kivárni, az ellenanyag vizsgálatot a második oltást követően 2 héttel, míg a Janssen/Johnson&Johnson vakcina dózis után 28 nappal ajánlott elvégeztetni.

Természetesen vannak olyan helyzetek is, amikor valaki nem tudja, hogy átesett-e a fertőzésen vagy sem, de az ellenanyag teszt ezt is biztonsággal kimutatja. Azonban fertőzés közben a PCR teszt ajánlott, mivel a fertőzés detektálására ez a legbiztosabb módszer. Sokan kérdezik, hogy érdemes-e megismételni az antitest tesztet. A válasz igen, mert egy vizsgálat nem jelent garanciát arra nézve, hogy mennyi ideig fog fennállni a védettség valakinél. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a védettségünk meglétében, havi rendszerességgel, de legritkábban 2-3 havonta célszerű megismételni az ellenanyag vizsgálatot.

Mondhatnánk, hogy ez kifejezetten költséges és időigényes folyamat, amire nekünk nincs pénzünk és időnk. Igen ám, de akkor védettségi igazolvány nélkül maradhatunk, ami további kellemetlenségek sorozatával jár. Az első számú szempont azt tudni, hogy valóban védettek vagyunk, tehát a vizsgálatot a saját egészségünk érdekében ajánlott elvégeztetni. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Margit Laboratóriummal, ahol nagyon könnyen és kedvező áron végeztethetjük el ezt a biztonságot adó vizsgálatot.