Fa vagy szén?

Amikor tüzelőanyagokról van szó, akkor általában az első, ami beugrik az embereknek, az a tűzifa. Azonban nem mindig ez a legmegfelelőbb választás akkor, ha több lehetőséggel rendelkező fűtőberendezése van. A fa vagy szén kérdést mindenki maga dönti el, de sokban befolyásolja azt a tüzelő ára és az, hogy mit nyújt cserébe. Időtlen idők óta fával tüzel az ember, ez természetes, könnyen hozzáférhető, nem úgy mint a szén, ugyanis bányákból kell kitermelni a jó minőségű tüzelőt. Mindkettő fosszilis anyag, vagyis nem megújuló forrásról van szó, emiatt jól meg kell fontolni, hogy a kettő közül melyik legyen.

Azok, akik fontosnak tartják a természet egyensúlyának fenntartását, valószínűleg a fát fogják választani, hiszen gondolkodhatnak úgy, hogy „amennyi fát eltüzelek, annyit ültetek”. Így megmarad az egyensúly és mégsem érzi az ember, hogy a saját kényelmére pusztítja a természetet. Aki a száraz tényeket veszi maga elé, az láthatja, hogy a fa vagy szén vitát a jó minőségű szén nyeri fejhosszal, hiszen annak magasabb a fűtőértéke, mint bármelyik legszárazabb fának.

Amint az előbb is említettük, szén vagy fa lesz-e a végső választás, maga a fűtőberendezés is sokban határoz. Ha egy automata, önadagoló kazánt vásárolt, akkor kevés az esélye, hogy ezt az extra funkcióját nem használja ki és kézzel rakja majd meg fával a szerkezetet. Azonban egy régi csempekályhában sokkal könnyebb rádobni egy-két rönköt a tűzre, hogy jó meleg legyen, mint a koszos szénnel bajlódni. A tárolási lehetőségek sem mellékesek. A fának fásszín kell, ahol nem éri az eső, de átjárja a szél.

Ha nem feldarabolva vásárolja meg, akkor kézzel kell felaprítani a tűzifát, majd szépen egyesével betenni a fásszínbe. Ennek van egyfajta romantikus hangulata, azonban ha az ember a két kezével kell mindezt végigcsinálja minden évben, akkor ez a varázs valahogy elillan. A szenet csupán elég egy kijelölt, száraz helyre leömleszteni és onnan szállítani a kazánhoz. Örök vita ez a szén vagy fa dolog, hiszen kinek ez való, kinek meg amaz.