Üzemanyagtöltő pisztoly

Bármilyen töltőállomást is üzemeltet valaki, az üzemanyag eljuttatása a vásárlóhoz mindig kulcskérdés. Attól függően, hogy milyen gázolajat is árusít, az üzemanyagtöltő pisztoly más és más kimeneti megoldással van megoldva. Az is fontos kérdés, hogy milyen járműveket akar kiszolgálni. Ha direkt kamionok feltöltéséhez szeretne egy benzinkutat működtetni, akkor a töltőpisztoly is olyan kell legyen, hogy azt könnyedén és egyszerűen tudják használni. Jellemzően egy kamionhoz több üzemanyagra van szükség, mint egy egyszerű gépjármű tankoláshoz.

Ezért a gázolaj szivattyúnál is nagyobb nyomást állítanak be, így a szélesebb átmérőjű üzemanyagtöltő pisztoly hatékonyabban és gyorsabban el tudja végezni a feladatot. Akármilyen járműve is legyen a vásárlónak, azt szeretné, hogy a tankolás hamar menjen és így ő is hamarabb végezzen a kútnál. Az idő ugyanis pénz, a veszteglés pedig pénzveszteséggel jár együtt. Ha az egész üzemanyagtöltő állomás úgy van kialakítva, hogy a tervezett célközönséget szolgálja ki, akkor nem szabad elsiklani a megfelelő üzemanyagtöltő pisztoly kiválasztása felett sem.

Az üzemanyagtöltő állomás engedélyezése konkrét márkát nem szab meg, hogy milyen legyen a töltőpisztoly, csak azt, hogy milyen általános szabályoknak és anyagfelhasználásnak kell megfeleljen majd az. Ezen belül úgy válogathat a beszerző, ahogyan csak szeretne. Mindenképpen a szabályokat kell elsődlegesnek tekinteni a tervezésnél és a kivitelezésnél is, hiszen ez az alapfeltétele a jogszerű működésnek. Ugyanakkor, ha valamilyen nagy baki van a terveknél, akkor már ebben a fázisban elakadhat az üzemanyagtöltő állomás engedélyezése.

Ez nagyon bosszantó lehet, viszont az még kellemetlenebb lenne, ha a valódi működést megkezdve derülnének ki a hiányosságok, amelyeket vagy lehet javítani vagy nem. Egy nem megfelelő méretű vagy minőségű tankoló pisztoly cseréje a kisebb bakik közé tartozik, de ha az üzemanyagtartályokkal vagy a földbe való helyezéssel van gond, akkor a probléma nem ilyen egyszerűen orvosolható. Ezeket a hibalehetőségeket szűrik ki az üzemanyagtöltő állomás engedélyezése során.