A termék jó szolgálatot tesz a lábak egészségének megőrzése céljából. Az egészségügyi papucs számos kivitelben szerezhető be az üzletekből. Viselésével megelőzheti a gerinc- és deréktáji fájdalmak megjelenését. A kiválasztásánál néhány szempontot figyelembe kell vennie.

Fontos, hogy a sarka ne legyen túl magas vagy nagyon lapos. Az ideális magasság 2,5-3 cm. A kelleténél nagyobb variációval az a gond, hogy a szintkülönbség miatt erős terhelés lesz a harántboltozaton. Amennyiben az egészségügyi papucs sarokrésze túlságosan alacsony, akkor az Achilles-ín húzódhat. Nem mindegy az sem, hogy hol szeretné hordani a lábbelit. Utcai és munkahelyi használatra javasolt olyan modellt választani, aminek a talprésze nagy kopásállósággal rendelkezik. Továbbá fontos szempont, hogy csúszásmentes talpa legyen.

Az állíthatóság is elengedhetetlen tényező, hiszen a későbbiekben ezzel tudja személyre szabni. Az egészségügyi papucs esetén tehát lényeges, hogy az összes pánt korrigálható legyen a láb formájához. A méretet és a színt illetően széles a felhozatal.