Mindennapi munkavégzésünk során a legfontosabb szempont a biztonság. Egy jól megválasztott és nívós munkavédelmi bakancs nem csupán a lábunk épségét óvja, de akár komoly balesetek megelőzésében is nagy segítséget jelenthet. Míg régebben ezek a lábbelik jellemzően ormótlanok voltak, ma már hétköznapi viseletnek is tökéletesen beillenek.

Érthető, hiszen a védelmi szempontok mellett, a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a kényelemre és a dizájnra is. Nem csoda, hiszen a munkavédelmi bakancs sok esetben egész napos viselet, így fontos, hogy a használó komfortosan érezze magát benne. Hiba lenne azonban kizárólag a külcsín alapján választani. Ezeknek a lábbeliknek számtalan előírásnak kell megfelelniük, így függően attól, hogy milyen munkakörülmények között használjuk, nagyon nem mindegy melyik munkavédelmi bakancs mellett tesszük le a voksunkat.

A talpátszúrás elleni védelem mellett, az elektromosságot vezető képesség is rengeteget számíthat, ám sokszor a tartós hideggel vagy épp a meleggel szembeni ellenállás mértéke a mérvadó.