Vannak olyan kutyusok, amelyek csupán a Föld bizonyos részein ismertek és elterjedtek, ugyanakkor léteznek nemzetközileg is népszerű fajták. A Bichon Havanese ez utóbbi kategóriába tartozik, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is exportálták ezt az elképesztően édes kis jószágot.

Talán sokan nem tudják, noha a neve utal rá, hogy Kubából ered a Bichon Havanese, ennek azonban semmi jelentősége praktikus szempontból, hiszen ma már a világ bármelyik pontján lehet találkozni vele. Nem csupán a külsőségek miatt lenyűgöző ez a kis jószág, hiszen a belső tulajdonságai, a természete éppen úgy bájos, mint a külseje. Méretét igazán meghazudtoló módon roppant energikus, maximálisan társaságkedvelő hírében áll.

Amennyiben mindenáron negatív tulajdonságot szeretnénk keresni a Bichon Havanese kapcsán, éppen ezt a társaságkedvelő jellegét emelhetjük ki. Amennyiben eltűnik a társaság körülötte, máris idegessé, feszültté válik és nem mindig tudja ezt úgy kezelni, leplezni, hogy az kellemes maradjon a környezetének.

Mint minden, ez is gyakorolható, tanulható, tehát nem kell minden reményt feladni azzal kapcsolatban, hogy jó életszínvonalat tudjunk kialakítani a kutyus társaságában. A Bichon Havanese terápiás kutyaként is roppant közkedvelt, hiszen pozitív jellemével számtalan emberen segített már, ami nagyban köszönhető a ragaszkodásának, szeretetteljes természetének. Figyelni kell az ételére, egészségére, hiszen a hízásra hajlamos típusú kutyák közé sorolják. Nagy a gazdi felelőssége, hogy egészséges maradjon sokáig!